Десетилетия наред арабските монархии се възползваха от изкопаемите горива от Залива сега

...
Десетилетия наред арабските монархии се възползваха от изкопаемите горива от Залива сега
Коментари Харесай

Шейхове налазиха световен пазар. Петролът вече не помага

Десетилетия наред арабските монархии се възползваха от изкопаемите горива от Залива в този момент са насочили взор към зеления водород с упоритост да диверсифицират стопанските системи си и в това време да конкретизират декларираното си предпочитание да се борят с климатичните промени, осведоми Франс прес.

Мащабни са вложенията на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и султанатът на Оман  в това гориво, което както се оказва, взема решение доста проблеми: замърсява по-малко околната среда, евентуалните му използва са многочислени, което го прави по едно и също време доходоносно и щадящо околната среда.
-->
Заради  спада на приходите от нефт през последните години, " страните от Залива желаят да поемат водеща роля на международния пазар на водород ", сподели пред Агенция Франс Прес Карим Илджанди, откривател в английския мозъчен концерн " Чатъм хаус " (Chatham House). 

" Те преглеждат зеления водород като жизненоважен, с цел да съумеят да поддържат ролята си на водещи енергийни сили и да запазят въздействието си на фона на спада в търсенето на изкопаеми горива ", отбелязва той.

Понастоящем зеленият водород, какъвто е по-малко от 1 % от създавания водород, към момента не е конкурентен в комерсиално отношение и развиването му като пазарен фактор би могло да отнеме няколко години. 

За разлика от водорода, който се създава посредством замърсяващи околната среда горива, зеленият водород се получава от вода с потребление на възобновими сили като вятър, слънце и хидро-електричество. 

Докато при изгарянето на изкопаемите горива се изхвърлят нездравословни парникови газове, то зеленият водород изпуска единствено водна пара. Той се предлага в дълготрайна вероятност в мощно замърсяващи околната среда браншове като превоза, корабоплаването и металургията.

Саудитска Арабия, която е водещ експортьор на недопечен нефт в света, построи най-големия цех за зелен водород в света в Неом - футуристичния мегаполис, който се строи на брега на Червено море. 

Заводът на стойност 8,4 милиарда $ ще употребява слънчева и вятърна сила за производството на до 600 тона зелен водород на ден до края на 2026 година, съгласно управляващите. 

ОАЕ, където се намира единствената нуклеарна централа в арабския свят и където в края на ноември ще се организира конференцията на Организация на обединените нации за климата КОП28 (COP28), са одобрили през юли тактика в региона на водорода, целяща да направи страната един от 10-те водещи производители до 2031 година. 

Оман обаче е страната, която много изостава от съседите си, когато става дума за електрическа енергия от изкопаеми горива, и която е напът да се трансформира в шестия в света експортьор и водач в Близкия изток до края на десетилетието при чистите сили. Това се показва в официално съобщение на Международната организация за силата (МАЕ), оповестено през юни. 

Султанатът се стреми да създава най-малко 1 милион тона зелен водород годишно до 2030 година и до 8,5 милиона тона годишно към 2050 година, " което ще надвишава общото търсене на водород в Европа към днешна дата ", регистрира МАЕ.

Според одиторската компания " Делойт " (Deloitte) страните от Близкия изток, отпред с страните от Залива, ще господстват на този пазар в кратковременен проект. И макар че Северна Африка и Австралия би трябвало да развият максимален капацитет до 2050 година, страните от Залива си остават " водачи при износа ".

Зеленият водород обаче не е спрял упоритостите на Саудитска Арабия и ОАЕ в развиването на въглеводородната индустрия.

Според специалисти ще са нужни още години, преди страните от Залива да могат да създават зелен водород, който да им носи облага. 

" Страните от Залива ще положат старания да усилят оптимално продажбите на въглеводороди толкоз дълго, колкото това е допустимо ", отбелязва Аиша Ал-Сарихи от института за Близкия изток в Сингапурския университет. 

" Ще отнеме години на проби и неточности, до момента в който зеленият водород се трансформира в комерсиализиран артикул ", сподели пред Агенция Франс Прес експертката, която съзира в него капацитета за " гориво на бъдещето ", откакто един път технологията се усъвършенства изцяло и цените към този момент не бъдат толкоз високи. 

Бившият министър на ОАЕ за климатичните промени Абдула Ал-Нуайми акцентира пред Агенция Франс Прес, че " съществуващите инфраструктури за превоза на водород не са приспособени и се нуждаят от огромни вложения ".

Според него за превъзмогване на провокациите, които водородът слага, ще бъде належащо " прекалено много време ", написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР